Binada çalan yangın alarmının ardından öğrenciler hızla tahliye edilirken, koridorları yoğun duman kapladı.
İlk belirlemelere göre, dumanların bodrum katta geldiği öğrenildi. Olay yerine kısa sürede gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti.
Tahliye sırasında bazı 6 kişinin dumandan etkilendiği, ancak herhangi bir yaralanma veya can kaybı yaşanmadığı bildirildi. Yangın alarmının, öğrencilerin ve çevredeki vatandaşların yoğun olarak bulunduğu saatlerde meydana gelmesi, bölgede kısa süreli paniğe neden oldu.
Ulus merkezde ise yangın alarmı sırasında trafiğin bir süreliğine kilitlendiği gözlendi.
İtfaiye ekiplerinin yangınla alarmıyla ilgili çalışmalarının sürdüğü binanın çevresi güvenlik şeridiyle kapatıldı. Polis ekipleri vatandaşları bölgeye yaklaşmamaları konusunda uyardı.
Üniversite yönetimi, olay nedeniyle bugünkü derslerin iptal edildiğini duyurdu.
Alınan son bilgilere göre yangının kendiliğinden devreye giren yangın söndürme sisteminin açığa çıkardığı duman ve gaz çıkışından kaynaklandığı belirlendi. Bina bodrumunda yangın olmadığı, yangın söndürme sisteminin devreye girmesiyle salınan gaz ve duman nedeniyle yangın paniği yaşandığı öğrenildi.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi olayla ilgili açıklamada bulundu. Yaşanan olaya Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sümerbank binasında bulunan yangın söndürme sisteminde meydana gelen teknik bir arıza nedeniyle, herhangi bir yangın olmamasına rağmen sistem otomatik olarak devreye girmesinin neden olduğu açıklandı. Devreye giren yangın söndürme sistemi oksijeni keserek algıladığı yangını bastırmak amacıyla kullanılan aerosol (duman benzeri söndürücü madde) salımı oluştuğu söylendi.
ASBÜ'nün açıklamasına göre olaya lamba tamiri çalışmaları sırasında çıkan dumanı dedektörlerin algılaması neden olmuş. ASBÜ olay sırasında herhangi bir yangın ya da patlama söz konusu olmadığını belirtmektedir. Bazı öğrencilerin ve personelin kısa süreli etkilendiği olayda ciddi bir sağlık problemi yaşanmadığı ifade edildi.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi yangın söndürme sistemindeki teknik arızanın tespiti ve giderilmesi için çalışmalar başlatıldığını açıkladı.
